Na zdjęciu: Strona ze świątecznego wydania „Kuriera Gmin”
Wydawcy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Gazet Lokalnych mogli w tym roku skorzystać z przepisów kulinarnych z różnych stron Polski nadesłanych przez kolegów z innych gazet. Żeby je zamieścić wystarczyło wziąć przepis z serwera SGL.
43 regionalne przepisy na dania świąteczne nadesłało 13 wydawców. Wychodzące w powiecie olkuskim w Małopolsce „Wieści Wolbromskie” podzieliły się przepisem na karpa faszerowanego grzybami, „Obserwator Lokalny” z Dębicy recepturą podkarpackim gołąbków wigilijnych , a „Kurier Gmin” z powiatu wołowskiego na Dolnym Śląsku zaproponował gołąbki z kaszą gryczaną. „Gazeta Jarocińska” podpowiedziała jak przyrządzić wielkopolskie makiełki i kapustę z grochem.
Pomysłodawcą akcji był Ryszard Pajura wydawca „Obserwatora Lokalnego” z Podkarpacia. – Co roku zamieszczamy w naszym tygodniku przepisy z naszych okolic. Pomyślałem jednak, że byłoby ciekawiej wzbogacić je o receptury innych lokalnych potraw – mówi Pajura. Jego tygodnik w wydaniu świątecznym skorzystał z zasobów SGL i wypełnił 12. przepisami 3 strony.
Specjalne strony z przepisami z różnych stron Polski stworzyły też tygodniki „Kurier Gmin”, „Wieści Wolbromskie”, „Gazeta Powiatowa-Wiadomości Oławskie” i „Przełom” z Małopolski.
MK