25 lipca 2017

Platforma cyfrowa dla prasy lokalnej już za rok

134

Liczę na to, że uda się nam skonstruować skuteczny system cyfrowy dla prasy lokalnej, który pozwoli monetyzować treści w Internecie i dotrzeć do nowych grup odbiorców – mówi Patryk Ślęzak główny koordynator projektu platformy cyfrowej Stowarzyszenia Gazet Lokalnych.

Stowarzyszenie Gazet Lokalnych otrzymało od funduszu Google DNI Innovation Fund dotację w wysokości 50 tys . euro na wdrożenie prototypowego projektu spersonalizowanych wydań gazet cyfrowych tworzonych wspólnie z czytelnikami. W ostatni czwartek odbyło się w Warszawie spotkanie kilkunastu wydawców zrzeszonych w SGL, którzy biorą udział w projekcie funduszu Google DNI. Ustalono, że za bieżące działania w sprawie projektu odpowiadać będą Patryk Ślęzak główny koordynator projektu i współwłaściciel  wydawnictwa Imedia wydającego m.in. „Gazetę Lokalną Kutna i Regionu” oraz Paweł Golak wydawca pięciu tygodników na Dolnym Śląsku (Intergol).

Prace nad projektem rozpoczną się w połowie września br. i potrwają rok. SGL ma podpisać umowę z Google DNI za miesiąc.
– Wydawcy byli zadowoleni. Liczą, że projekt cyfryzacji pozwoli im rozwinąć ich wydawnictwa.  Mamy nadzieję, że w przyszłości dołączą do nas wydawcy spoza SGL – mówi Patryk Ślęzak

Fot. Franciszek Matysik

MW